recept: Túrós csusza, Kifőzde
Túrós csusza
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

25 dkg tehéntúró,
30-35 dkg száraz kockatészta,
20 dkg füstölt szalonna,
2 dl tejföl, só





A tésztát lobogó sós-zsíros vízben megfőzöm. Amíg a tészta fő, az apró (legfeljebb 1x1 cm) kockára vágott szalonnát megpirítom és leszűröm.
A kifőtt tésztát kizsírozott jénai tálba szedem, megsózom, ízlés szerint meglocsolom a szalonna zsírjával és összekeverem az áttört túróval, majd sütőben, közepes tűzön 5-10 percig sütöm.
Tejföllel bőven leöntve tálalom, rászórva a szalonna töpörtyűjét, esetleg kaporral és/vagy pirospaprikával is meg lehet hinteni, én szeretem.
Finom magyar étel, gulyásleves vagy bableves után szokták adni.
Van, aki sertéspörkölttel eszi, kipróbáltam, nem is rossz, de a régi időkben senki sem mert volna összeönteni két ételt, mert még félreértették volna.

Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JG - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése nem időigényes.


Kapcsolódó anyagok: bableves
 gulyásleves

Forrás: Anyám receptje, egyik kedvencem.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2001.01.28. Utoljára frissítve: 2009.05.29.
Utolsó megtekintés: több, mint 6 napja (2024-04-27 20:20:51 - 1.68)
Hozzászólások:

somlai (2013-01-25 03:55:00):
kerdes

SOMLAI (2013-01-25 04:03:00):
Referalok az utolso paragrafusra. Miert valaki felreertettne ha en akarok turos csuszat enni sertesporkottel .Kerem magyarazza meg.

Kifőzdés (2013-01-25 11:24:00):
Régen azt tartották (még anyám is vallotta), ha több ételt (maradékokat) összeöntenek, azt azért teszik, hogy a malacnak adják, mert más már nem eszi meg. Nem akarom nevén nevezni az ilyet. Nálunk most nagy divat a vendéglőkben, hogy úgy "kreálják" az új ételeket, hogy összeöntenek több ételt. Régen a harcsapaprikást kenyérrel ették, a túrós csusza önálló fogás volt, nem köret. A legjobb barátom most lenéz engem az ilyen kijelentéseimért, és azt állítja, hogy ősidőktől fogva ették túrós csuszával a pörköltféléket. Ugyanakkor azt is hallom, hogy nem kell a pörköltet elrontani tejföllel. Ugyanezek meg vidáman eszik a túrós csuszát pörkölttel. Én amondó vagyok, egyen mindenki úgy, ahogy a gusztusa diktálja, csak ne akarják megmondani nekem, én hogyan egyek. Az ilyen megjegyzések megelőzésére írtam bele a receptbe a pörköltöt. És mindenkinek jó étvágyat kívánok, akárhogyan eszi is! :-)

Megjegyzés a recepthez